Pascale Versteeg
Studio Buitengewoon
4 min readMar 31, 2021

--

Met usability tests (letterlijk vertaald ‘bruikbaarheidstest’) kunnen we websites, apps en tools toetsen op belangrijke criteria en een succesvol eindproduct ontwikkelen!

In deze blog behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Het doel van testen
  • Welke manieren van testen zijn er?
  • Wanneer kun je het beste testen?
  • Voor wie is testen geschikt?

Het doel van testen

Tijdens het ontwikkelen van een digitaal product proberen we ons zoveel mogelijk in de gebruiker te verplaatsen, waardoor we aannames maken. Heel menselijk maar wel riskant!

Assumptions, the mother of all f*ck-ups.

Door een aantal belangrijk vragen te stellen, kunnen we deze aannames bevestigen of ontkrachten:

  • Spreekt het de doelgroep aan?
  • Weten gebruikers hun weg te vinden?
  • Weten gebruikers de juiste informatie te vinden?
  • Waar zijn de pijnpunten en waar zijn verbeteringen mogelijk?

Vervolgens verwerken we deze resultaten in het design of prototype en kunnen we een eindproduct lanceren dat bewezen succesvol is!

Welke manieren van testen zijn er?

Testen kan heel uitgebreid of snel en eenvoudig, afhankelijk van je budget zijn er verschillende manieren.

Live testing
De meest uitgebreide vorm van usability testing waarbij we samen met de respondent aan tafel zitten en deze persoon een aantal opdrachten laten uitvoeren op een design of prototype. We maken scherm- en audio opnamen en leveren naderhand een uitgebreid rapport met advies op.

Deze test voeren we idealiter uit met maximaal 5 respondenten uit de doelgroep, omdat we zo voldoende gevarieerde feedback krijgen. Wanneer je namelijk met meer mensen gaat testen, krijg je op een bepaald punt steeds dezelfde feedback en dat is zonde van de tijd.

Het voordeel van live testen is dat je de emoties van de respondent ziet, de frustraties die deze persoon mogelijk ervaart en er vaak interessante gesprekken ontstaan tijdens het nabespreken van de test.

👎 Het nadeel van live testen is dat er een dag of twee voor nodig is, er voorbereidingen voor nodig zijn (hard- en software opzetten, opdrachten uitwerken, etc.), je misschien een testomgeving moet huren en je respondenten waarschijnlijk een vergoeding wilt geven voor hun tijd.

Kortom, een kostbare vorm van testen die wel de meest waardevolle feedback oplevert.

Remote testing
Met remote testing kunnen we in een digitale omgeving onze designs of prototypes beschikbaar maken voor respondenten, die hier direct feedback kunnen achterlaten. Ook voor deze test geldt dat we idealiter met maximaal 5 respondenten uit de doelgroep testen.

Het voordeel van remote testen is dat respondenten de test in hun eigen tijd en omgeving kunnen uitvoeren en je dus geen ruimte of vergoeding hoeft te regelen. verder heeft deze test minder voorbereiding nodig dan live testing.

👎 Het nadeel is dat je geen emoties van deze persoon kunt zien en je direct na de test niet door kunt vragen naar hun ervaring.

Deze vorm van testen heeft een beperkt budget nodig en levert de meest concrete feedback op.

Wij werken graag met ‘Maze’ voor remote testing.

Monkey testing
Deze vorm van testen is vergelijkbaar met een steekproef. We delen ons design of prototype met willekeurige mensen en vragen of ze er doorheen willen klikken en alles waar ze tegenaan lopen met ons willen delen.

Het voordeel van monkey testing is dat het geen grote voorbereidingen nodig heeft, weinig tijd kost en het op elk gewenst moment uitgevoerd kan worden. Daarnaast kost een monkey test praktisch niks.

👎 Het nadeel van monkey testing is wederom dat je geen emoties van de respondenten ziet en er geen concrete feedback binnenkomt, omdat respondenten op alles schieten wat ze tegenkomen.

Deze vorm van testen levert snel feedback die vrijwel direct verwerkt kan worden in het design of prototype.

Wanneer kun je het beste testen?

Je wilt zo vroeg en zoveel mogelijk testen tijdens de projectonwikkeling. Want hoe later je test, hoe meer tijd, geld en moeite het kost om je product aan te passen. Een usability test geeft dus op verschillende vlakken veel zekerheid.

De verschillende vormen van testen zijn ook goed te combineren. Zo kun je tijdens de projectontwikkeling bijv. één keer een remote test uit laten voeren op het design en twee keer een monkey test, tijdens de development.

Voor wie is testen geschikt?

Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende manieren mogelijk, ongeacht je budget, en is het dus voor iedereen geschikt die een succesvol digitaal eindproduct wil en zekerheid zoekt.

Als start-up levert het bijvoorbeeld harde bewijzen op, die ervoor kunnen zorgen dat stakeholders met je in zee willen gaan. Heb je een concept in gedachte maar weet je niet of het je doelgroep aanspreekt? Laten we je idee testen! Je hebt al een website of app live staan en wilt deze graag verbeteren? Jup… testen!

Waar je ook voor kiest, alles is beter dan helemaal niet testen!

Bedankt voor het lezen! 👋

Pascale Versteeg
Founder & Creative Developer
Studio Buitengewoon

Studio Buitengewoon is creatief partner voor website, branding & design.
Wij helpen (startende) ondernemers al met een klein budget om hun merk professioneel in de markt te zetten en groeien mee met hun behoefte 🌱

www.studiobuitengewoon.nl

--

--

Pascale Versteeg
Studio Buitengewoon

Designer and founder of Studio Buitengewoon — a brand and digital studio that helps companies change, grow and stand out through design.